Sommarens slutspurt

Johan Nordström
November 7, 2022
September 2, 2022
Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!
GADD SMP OMXS30
Månadens utveckling -4.80% -4.52%
Årets utveckling -11.40% -21.44%

Augusti månads marknader behöll sitt momentum från den starka juli-månaden, men tappade väldigt fort och avslutades i det röda. Världsindex MSCI World (USD) sjönk med 4.3% under månaden.

Senaten i USA godkände under månaden ett reformpaket på över 400 miljarder dollar och tillsatte en ny minimiskatt på bolagsvinster på 15%. I Europa fortsatte gas-och elpriserna stiga till nya rekordnivåer efter att Gazprom aviserat att gasflödet i Nord Stream 1 kommer stängas av i tre dagar från och med den 31 augusti.

I ett försök att minska priset på olja höll USAs president Biden samtal tillsammans med Tysklands förbundskansler Scholz, Frankrikes president Macron och Storbritanniens premiärminister Johnson, i syfte att få Iran att öka sin oljeproduktion med runt 1 miljon fat per dag.

Premiärminister Kishida har vidtagit åtgärder för att återupprätta Japans status som kärnkraftsnation för första gången sedan Fukushimakrisen 2011, genom att påskynda återstarten av reaktorer och signalera byggandet av nya anläggningar. Kishidas beslut att lägga sin politiska tyngd bakom kärnkraftssektorn syftar till att tygla de skenande energikostnaderna för hushåll och företag samt stödja Japans tillverkare av kärnkraftsteknik.

Fondens aktivitet under månaden

Fondens obligationsinnehav visade på en stabil utveckling under augusti och berördes inte nämnvärt av nedgången på börsen. Fondens nettoexponering i aktier hölls förhållandevis konstant vid knappa 46 % under månaden via indexterminer. Fonden tilldelades via avknoppning aktier i Alleima som utgjorde tidigare affärsområdet Materials Technology hos Sandvik.

Topp 3 positiva bidrag Topp 3 negativa bidrag
Momentum Group 22.7% Studentbostäder -23.4%
Pomegranate 8.3% Enea -22.1%
Momentum Group 7.5% Skistar -19.4%

Investeringsstrategi

Efter den starka avslutningen i juli fortsatte marknaden även upp i början av augusti. Fondens aktieexponering behölls dock eftersom vi var något skeptiska till den starka uppgången då den skedde under semesterperioden till väldigt låga volymer. Strategin att avvakta de professionella investerarnas reaktion när de återkom efter semestern föreföll sig vara ett korrekt beslut, då OMX30 föll dryga 8 procent efter skolstarten i augusti och vi går nu in i den historiskt svaga septembermånaden med en begränsad aktieexponering på knappa 50%.

Vill du läsa mer ingående om vår syn på marknaderna, fondens aktiviteter under månaden, och vår investeringsstrategi?

Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!

Varje månad sammanfattar vi allt som hänt med fonden. Ange din e-post nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera så godkänner du också våra allmänna villkor.
Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.
Oj, någonting gick fel. Angav du rätt e-post?