Sommar i Sverige

Johan Nordström
August 17, 2023
August 7, 2023
Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!
GADD SMP OMXS30
Månadens utveckling 2.24% -1.90%
Årets utveckling 1.66% 8.44%

Under juli månad följde globala börser tidigare säsongsmönster genom att stiga, med undantag för Stockholmsbörsen. Bolagsrapporter för Q2 har varit goda men med något svaga framtidsprognoser.

Under juli steg de globala börserna enligt tidigare mönster, men Stockholmsbörsen var ett undantag. Amerikansk ekonomisk data var positiv, och dovaktiga uttalanden från FED och ECB stödde marknaderna. USA:s kreditbetyg sänktes av Fitch, och ECB:s räntehöjning var som väntat.

Kontroversiella händelser i Mellanöstern och kontroversiella manifestationer i Sverige, samt att Rysslands avbrott av ett avtal med Ukraina präglade nyheterna och geopolitiken. IMF ökade världens tillväxtprognos, och Goldman Sachs förutspådde en starkare oljeefterfrågan än hittills väntat.

Fondens aktivitet under månaden

Fondens aktiviteter under månaden inkluderade förfallande obligationsinnehav och förändringar i andelar i olika företag. Starkaste utevckling av donens innehav under månaden blev VEF med 30%, följt av Enea med 26.8%. Fondens nettoexponering i aktier förblev nästan konstant.

Topp 3 positiva bidrag Topp 3 negativa bidrag
VEF 30% Studentbostäder -18.8%
Enea 26.8% Viva Wine Group -12.3%
VEF 25.2% Cinis Fertilizer -11.1%

Investeringsstrategi

Investeringsstrategin för månaden reflekterade förväntningar om en stark börsmånad, vilket stämde för de flesta marknader förutom Sverige. Nu närmar sig en historiskt svagare börsperiod, och fonden håller en relativt balanserad aktieexponering med tanke på eventuella temporära toppar och potentiell vinsthemtagning.

Vill du läsa mer ingående om vår syn på marknaderna, fondens aktiviteter under månaden, och vår investeringsstrategi?

Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!

Varje månad sammanfattar vi allt som hänt med fonden. Ange din e-post nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera så godkänner du också våra allmänna villkor.
Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.
Oj, någonting gick fel. Angav du rätt e-post?