En annorlunda Midsommarafton

GADD SMP OMXS30
Månadens utveckling 2.13% 3.35%
Årets utveckling -0.56% 11.28%

Under juni månad fortsatte börserna att stiga, med S&P 500 som gick in i en så kallad tjurmarknad. Federal Reserve i USA lämnade räntan oförändrad men signalerade att detta är en paus och att fler räntehöjningar är att vänta. Åtalspunkterna mot den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump avslöjades, där han anklagas för flera brott i samband med att hemligstämplade dokument hittades i hans bostad.

Europeiska Centralbanken höjde sina räntor något, och det verkade finnas mer utrymme för ytterligare höjningar. Kronan fortsätter tyvärr vara mycket svag mot euron och dollarn inför semestertider. Riksbanken i Sverige höjde styrräntan aningen och indikerade en möjlig ytterligare höjning.

Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro fanns skyldig till maktmissbruk och kommer inte att kunna delta i val förrän 2030. I Ryssland ledde Jevgenij Prigozjin, ledaren för Wagnergruppen, en marsch för att avsätta två höga militära tjänstemän. Marschen avbröts efter förhandlingar med Vitrysslands president Lukashenko. Putin erkände att den ryska staten finansierade Wagnergruppen.

Fondens aktivitet under månaden

På marknaden steg Världsindex MSCI World anmärkningsvärt, liksom S&P 500 och Nasdaq. I Europa steg STOXX50 och DAX, medan OMX i Stockholm också steg.

Fonden avyttrade sin andel i Momentumaktien efter en stark utveckling. Den ökade också sin exponering mot aktier i slutet av månaden. Fonden inledde månaden med en defensiv inställning men tog möjligheten att öka sin aktieexponering under en nedgång.

Topp 3 positiva bidrag Topp 3 negativa bidrag
Filo Mining 25.1% Yabie -22.2%
Husqvarna 21.9% Enea -14.6%
Filo Mining 19.2% Skistar -11.0%

Investeringsstrategi

Sammanfattningsvis präglades juni av en fortsatt stark marknadsutveckling, centralbankers räntebeslut, politiska händelser och en något svag svensk krona. Vi ser ljust på de kommande månaderna, och fortsätter försöka tolka all inkommande ekonomisk data som vid nuläget inte är särskilt entydig.

Vill du läsa mer ingående om vår syn på marknaderna, fondens aktiviteter under månaden, och vår investeringsstrategi?

Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!

Varje månad sammanfattar vi allt som hänt med fonden. Ange din e-post nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera så godkänner du också våra allmänna villkor.
Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.
Oj, någonting gick fel. Angav du rätt e-post?