Ökad optimism under November

Johan Nordström
February 9, 2023
December 5, 2022
Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!
GADD SMP OMXS30
Månadens utveckling 3.1% 6.49%
Årets utveckling -7.9% -13.1%

I USA var det ett mycket jämnt mellanårsval där Republikanerna till slut vann representanthuset med 218 av 435 ledamöter. Till mångas förvåning erövrade de dock inte kongressens överhus, senaten, där Demokraterna behåller makten.

Svenska Riksbanken höjde reporäntan och inflationstoppen väntas fortfarande vara nådd i början av nästa år. Riskbanken hade tidigare kommunicerat att eventuella räntesänkningar kunde ske under 2024, nu väntas styrräntan i stället förbli 3 procent eller strax därunder till och med 2025.

Kina aviserade i början av månaden lättade covidrestriktioner och flertalet av fastighets- och byggbolagens aktiekurser vände upp. Lyckan blev kortvarig då Kina strax efteråt upplevde ännu en smittvåg och flertalet städer hamnade under karantän med efterföljande starka protester.

Världsindex MSCI World (USD) steg med 6.8 % under månaden.

Fondens aktivitet under månaden

Det var mindre aktivitet i fonden under månaden. Fonden accepterade dock det höjda budet från Philip Morris på 116 kr i Swedish Match och aktierna löstes in.

Atlas Copco ökade sin andel i fonden, Lifco, Trelleborg och Lundin Gold likaså. Nibes andel i fonden ökades och Embracer som har fortsatt sina negativa kursutveckling utgör numera 1 % mot tidigare 2 % av fonden.

Flertalet av fondens innehav hade en mycket stark utveckling under månanden.

Topp 3 positiva bidrag Topp 3 negativa bidrag
RevolutionRace 36.2% Africa Energy -44.8%
Lundin Gold 27.8% Pomegranate -30.8%
RevolutionRace 23.4% Cinis Fertilizer -26.4%

Investeringsstrategi

Den återhämtning som skett på de finansiella marknaderna kan främst förklaras av en ökad optimism om att inflationstrycket börjar minska. Även om centralbankerna fortsatt kommer att tvingas höja räntorna så kommer det att ske i en mildare takt.

Trots att man kan förvänta sig en minskad ekonomiska aktivitet i omvärlden, finns det tecken som kan ge stöd till marknaden.  Mycket pekar på att inflationen redan har nått sin högsta nivå och är avtagande härefter.

Fonden tog en tämligen stor del av novembers månads uppgång genom att öka sin exponering mot aktiemarknaden. December månad brukar vara en av de starkare under året, vi passar därför på att önska er alla en God Jul och hyser förhoppning att 2022 inte ska utgöra något undantag. ☃️

Vill du läsa mer ingående om vår syn på marknaderna, fondens aktiviteter under månaden, och vår investeringsstrategi?

Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!

Varje månad sammanfattar vi allt som hänt med fonden. Ange din e-post nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera så godkänner du också våra allmänna villkor.
Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.
Oj, någonting gick fel. Angav du rätt e-post?