America First 2.0 🇺🇸

GADD SMP OMXS30
Månadens utveckling -2.83% -1.57%
Årets utveckling -2.64% 9.37%

Efter en period av betydande osäkerhet på marknaden och långa förhandlingar mellan Republikanernas talman Kevin McCarthy och president Joe Biden, godkändes lagförslaget för att höja USAs skuldtak först av Representanthusets regelutskott och sedan av senaten. Men, även om ekonomiska experter betonade vikten av inkommande information för framtida beslut, råder det meningsskiljaktigheter om behovet av ytterligare åtstramningsåtgärder.

På den politiska fronten ställer Floridas guvernör och republikan Ron DeSantis upp i presidentvalet med stöd av Elon Musk. Donald Trump dömdes till att betala 5 miljoner dollar i skadestånd för sexuella övergrepp.

I Sverige är arbetslösheten 6,4% enligt Arbetsförmedlingen, en minskning jämfört med föregående år. I Turkiet vann president Erdogan andra omgången av presidentvalet.

Räntehöjningar kan vara på väg i Australien medan oljeproducerande länder samlas i Wien för OPEC+ mötet.

Fondens aktivitet under månaden

Fonden sålde sin del i QleanAir och köpte en obligation från ADDvise. Fonden hade både upp- och nedgångar, med Momentum Group som den bästa presteraren och Embracer som den sämsta.

På den negativa sidan kan främst nämnas Embracer som sjönk med (53.3 %) i samband med rapporten efter att de meddelat att ett strategiskt samarbete som förhandlats under sju månader och hade inneburit utvecklingsintäkter på 2 miljarder USD inte kommer att bli verklighet.

På aktiemarknaden sjönk världsindex MSCI World (USD) med 1,3% under månaden.

Topp 3 positiva bidrag Topp 3 negativa bidrag
Momentum Group 28% Embracer -53.3%
QleanAir 15.5% Studentbostäder -36.9%
Momentum Group 7.2% Enea -26.9%

Investeringsstrategi

Trots den senaste tidens uppgång på de svenska och amerikanska börserna är inte trenden bred. Ett fåtal storbolag står för en stor del av uppgången. Fonden har en något defensiv aktieposition, men om börsen fortsätter att stärkas kommer fonden att positionera sig därefter.

Vill du läsa mer ingående om vår syn på marknaderna, fondens aktiviteter under månaden, och vår investeringsstrategi?

Ladda ner den fulla versionen på Månadsbrevet från vårt Arkiv!

Varje månad sammanfattar vi allt som hänt med fonden. Ange din e-post nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera så godkänner du också våra allmänna villkor.
Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.
Oj, någonting gick fel. Angav du rätt e-post?